Pagrindinis / Mokyklos naujienos / „Rakto skylutė“ – sveikatai palankesni maisto produktai

„Rakto skylutė“ – sveikatai palankesni maisto produktai

Sveikatai palankesnius maisto produktus atpažinti padeda specialus „Rakto skylutės“ simbolio ženklinimas.     

Nuo 2014 metų Lietuvoje įvesta nauja maisto produktų ženklinimo sistema – ,,Rakto skylutės“ simbolis. Šiuo simboliu siekiama paskatinti gyventojus rinktis sveikatai palankesnius maisto produktus ir palengvinti apsisprendimą kurį produktą pasirinkti.

,,Rakto skylutės“ simbolio savininkė yra Švedijos nacionalinė maisto agentūra, tai yra Europos sąjungoje registruotas, plačiai naudojamas ir paplitęs Europoje ženklas tarp panašios paskirties ženklų ir naudojamas nuo 1989 metų.

Simbolio „Rakto skylutė“ tikslas – padėti vartotojams lengviau išsirinkti maisto produktus tarp kitų tos pačios grupės maisto produktų. Tai įprasti produktai, tačiau jų sudėtyje mažiau cukraus, druskos, sočiųjų riebalų, transriebalų, nėra maisto saldiklių, o grūdų turinčiuose gaminiuose išsaugota daugiau maistinių skaidulų. Toks produktų gerinimas būtinas, nes Lietuvoje atlikti gyventojų faktinės mitybos tyrimai rodo, kad gyventojų mityba jau daugelį metų skurdi, nesubalansuota ir nepalanki sveikatai – suvartojama ypač daug sočiųjų riebalų, angliavandenių ir druskos, bet per mažai daržovių, viso grūdo duonos. Nesubalansuota mityba skatina širdies ir kraujagyslių ligas, vėžį, nutukimą, 2-jo tipo cukrinį diabetą. Vien širdies ir kraujagyslių ligos, vėžys šalyje lemia 3/4 visų Lietuvos gyventojų mirčių ir pagal šiuos rodiklius Lietuva yra tarp labiausiai atsiliekančių valstybių Europos Sąjungoje.

Kada naudojamas ,,Rakto skylutės“ simbolis?

Šiuo metu yra 33 maisto produktų grupės, kurios gali būti žymimos ,,Rakto skylutė“ simboliu. Kiekviena grupė taip pat turi išskirtus ir jai priklausančius kriterijus, tokius kaip cukraus, druskos, riebalų, ląstelienos kiekius. Vienas iš pavyzdžių galėtų būti avižiniai dribsniai. „Rakto skylutės“ simboliu pažymėti avižiniai dribsniai turės daugiau skaidulų ir mažiau cukraus, nei tie produktai, kuriuose šis ženklas nėra nurodytas. Mėsos produktuose svarbiausi kriterijai yra sočiųjų riebalų ir druskų kiekiai, o duonos, kuri pažymėta „Rakto skylutės“ ženklu, sudėtis turi atitikti skaidulų, cukraus, druskos, riebalų kriterijus.

Ar visi maisto produktai gali būti žymimi ,,Rakto skylutės“ simboliu?

„Rakto skylutės“ simboliu neženklinami gazuoti gėrimai su saldikliais, šokoladas,  saldainiai, pyragai ir sausainiai, nebent jie būtų vaisių ir daržovių alternatyvos. Į „Rakto skylute“ ženklinamus produktus negalima dėti jokių pakaitalų, kurie didintų produkto kaloringumą, keltų jo glikeminį indeksą ar kitaip mažintų produkto palankumą sveikatai (pavyzdžiui, mažinant produkte sočiųjų riebalų kiekį, negalima jų keisti krakmolu ar maisto priedais, bet galima praturtinti produktą ankštiniais, lęšiais, topinambais, įvairiomis daržovėmis ir pan.). Taigi, visais atvejais produktas turi tapti palankesniu sveikatai.

Maisto produktai paženklinti ,,Rakto skylutės“ simboliu skirti visiems neišskiriant amžiaus grupių, tiek suaugusiems, tiek vaikams, kurie nori pasirinkti sveikesnių produktų alternatyvą.

Šiuo simboliu pažymėti maisto produktai neprivalo būti ekologiški.

Norintys sveikiau maitintis rinkitės maisto produktus, pažymėtus simboliu „Rakto skylutė“.

 

Parengta pagal Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro medžiagą

Visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti sveikatos priežiūrą mokykloje Audronė Dabkevičiūtė

Taip pat skaitykite

8m Saulius Vitkauskas skaitė pranešimą nuotolinėje respublikinėje mokinių konferencijoje „Kūrybiniai projektai XXI amžiaus pamokoje“ 

Š. m. lapkričio 23 d. 8m Saulius Vitkauskas skaitė pranešimą „Sausio 13-osios detektyvas“ nuotolinėje respublikinėje …